האסון במירון- זיכרון מותח של יום כאב ואבל

בערב ליל הסמוך ליום העצמאות ה-73 של מדינת ישראל, התרחש אסון קשה ומטריד באתר הקדוש במירון. אלפים של מאמינים יהודים מתוך ישראל ומרחבי העולם התקבצו לחגוג את הל'ג בעצרת היהודית המסורתית במקום. לצערנו, האירוע הופך להיות אחד מהאסונות הכבדים ביותר בתולדות המדינה והאומה היהודית.

במהלך החגיגות, שער הכניסה למדרגות התפוצצו פתאום, ואנשים התחילו לדוד בצפיפות על גשר צר, מה שגרם לסכסוך אשר גרם לדוחף אנשים אחד על השני. בהמשך התרחשה טפילה אנושית מחרידה כאשר אנשים נפלו זה על זה במאבקם לשרוד. תוצאת האירוע המחריד הייתה מספר רב של נפגעים וחללים, ואת האזעקה המקומית הכביד תואמת את מספר ההרוגים והפצועים.

ממות האנשים המספר עלה במהירות והעלה כאב ואבל לחיים אלפי משפחות בישראל וברחבי העולם. חלק מהנפגעים נוסעים במסגרת זיקתם לעץ חיים ולעץ החיים היהודי בפרט. המדינה הישראלית והציבור נמצאים במצב של חוסר יכולת להבין ולעכל את הפגיעה המטורפת של האירוע.

הסכמת הקדוש של מירון, הנחלבת בכל שנה על ידי אנשים רבים, הופכת לתוכנית אירוע רטוב למדי ולקולנוע מחיי האדם המוגנבים כשהם בדרך לבית עלמין השתלשל במסע ארוך ומסוכן. מרכז הארץ ומדינות העולם ישלחו רכבי אמבולנסים וצוותים מרפאים למקום האירוע. עשרות אלפים יתרו לתומכים בנפגעים ובמשפחות השכולות.

האסון עורר שאלות מורכבות וכואבות בחברה הישראלית. ראשית, שאלה במקום לגבי האחריות המדינית והרשויות המקומיות על חסרי האמצעים לטיפול בקהל הגדול שהתקבץ במקום. שנית, עלולות להתגבר חששות לגבי תכנון וביצוע בתי עלמין שאינם עומדים בתקנים הביטחוניים הנדרשים. ושלישית, התחושה של אובדן האמונה ברשויות הרחבות אשר אמורות לשמש כסמכות מנהיגה.

האסון במירון הוא עצב גדול בלב המדינה היהודית. האבל המסורתי לשמש את מרכז חיי האזרחים היהודים הופך לסובלנות ולרטרוספקטיבה הכוללת את האזרח היהודי והתרבות היהודית בתוכה. המדינה הישראלית נדרשת להביא לסיום את המחקרים ולהבין את האירוע בצורה מלאה ונכונה כדי שלא יתרחשו מאורעות דומים בעתיד.

האסון במירון מעלה את השאלה החשובה על אבחון תפקידן של רשויות המקום והמדינה בהגנה על חייהן של אזרחיהן. נדרש דיון מקיף בנושא המדיני בו יצוינו את העקרונות הפעילים והתקנים הטכניים המבוססים עליהם תוכננו ובוצעו אירועים בעיקר במקומות הקדושים בארץ ישראל.

הזיכרון של האסון במירון ישמש גם כאזהרה חמה על המוניטין של מקומות הקדושים ועל קיומם הפיזי. יש לתת דגש ליצור תוכניות בטיחות ברמות הגבוהות ביותר כדי למנוע פגיעה בחיי אנשים בעת חגיגה במקומות הקדושים ובעת אירועים ציבוריים בכלל. המדינה נושאת באחריות לבדיקת התוקף של מבצעי האירועים, ולהתמקד בתחזוקה, תכנון ובניה מתקדמים של מתחמי ציבור כאלו.

האסון במירון הוא אירוע כואב ומטלטל המשאיר את האומה היהודית והמדינה הישראלית במצב של תהליך מעבר כאב. הזיכרון והלקיחה לתשומת ליבה של האירוע יכולה לשפר את התהליכים הציבוריים במדינה ולהביא לשיפור ברמת הבטיחות והאמון של הציבור הישראלי ברשויות הרלוונטיות.

אנו משתתפים בצער עמוק של משפחות הנפגעים ומקווים כי נלקחו הלקחים מהתאונה הזו בכדי למנוע אירועים דומים בעתיד. נזכור לנצח את הנפגעים ונמשיך לחזק את הקשר שלנו כעם וכמדינה עם האנשים שקיפחו חייהם במירון.

דילוג לתוכן